Okänt Alfvénverk återuppväcks!

Den 15 maj är det 100 år sedan Baltiska utställningen i Malmö öppnades. Vid den högtidliga invigningen klingade Hugo Alfvéns Baltiska kantat. Han hade tonsatt kantaten på bara några månader våren 1914 och blev klar i allra sista stund. Orkesternoterna hade han själv med sig på morgontåget till Malmö, ett par kopister i Uppsala hade jobbat hela natten.

Kantaten är ett omfångsrikt, sjusatsigt verk för barytonsolo, stor blandad kör och orkester till text av professor Nils Flensburg. Verket har inte klingat sedan uruppförandet, noterna har samlat damm på Carolina i Uppsala. Men nu ska kantaten väckas ur sin Törnrosa-sömn och på dagen, alltså den 15 maj i år, ska den åter klinga!

Det är director musices i Malmö Daniel Hansson som ska låta sin Akademiska kör – förstärkt – och sin orkester från Malmö högskola framföra kantaten. Han har för detta tillfälle bokat den stora Johanneskyrkan i Malmö. Det är också den kyrka som ligger närmast Pildammsparken som den gången var själva utställningsområdet. Vid invigningen som ägde rum i den stora kongresshallen närvarade såväl kungahuset som biskopen och naturligtvis landshövdingen, som var utställningens ordförande. Daniel Hansson hoppas att i alla fall nuvarande biskop och landshövding ska komma till konserten…

Kör och orkester ska dessutom bära tidstypiska kläder – det är inte svårt, det är frack för pojkarna och lång svart kjol och vit blus för flickorna. Det kan man se på bilderna i Alfvéniana, 1-2/07 och 3-4/07, där det fanns en artikel om Baltiska kantaten av Bodil Asketorp. Hon som är infödd malmöbo ska också vara konferencier vid konserten i Malmö.

Välkomna till detta unika tillfälle att höra ”ny”Alfvén-musik, Johanneskyrkan i Malmö den 15 maj 2014 kl. 19.00.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.