2022 – Hugo Alfvén 150 år

 

 

I år är det ett dags att fira för Hugo Alfvén ordentligt. Det är 150 år sedan han föddes 1872. En mängd konserter, utställningar och evenemang planeras runt om i Sverige. Den nya Alfvénbiografin av Tobias Lund publiceras

Bland alla evenemang är kanske det viktigaste att Tobias Lunds nya biografi att ges ut. Den publiceras i Kungl. Musikaliska Akademiens skriftserie och den lanseras vid en Alfvénkonsert med Uppsala kammarorkester under ledning av Paul Mägi i Uppsala Konsert & Kongress den 24 mars kl. 19.00.

https://www.musikaliskaakademien.se/kalendarium/kalendarie/alfven150ukoalfvenjubileumskonsertsamtbokrelease.3512.html

Redan nu på fredag och lördag, fredagen den 18 februari kl.19.00 finns det möjlighet att lyssna till Hugos musik i Berwaldhallen, då Daniel Harding tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester framför Alfvéns En skärgårdssägen. Konserten kommer också att sändas direkt i Sveriges Radio. Den kommer också att repriseras I Berwaldhallen på lördag den 19 februari kl. 15.00. Konserten kommer också att läggas ut på Berwaldhallens hemsida.

https://www.berwaldhallen.se/konsert/jubileum-for-harding/

Den 28 april firas Alfvéns minne i Malmö Konserthus då Malmösymfonikerna under ledning av Stanislav Kochanovsky framför Alfvéns Festuvertyr opus 52.

https://malmolive.se/program/valthorn-x4

På 150-årsdagen den 1 maj invigs en konstutställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm med Alfvén och hans konstnärsvänners konst. Där kommer också musik Av Hugo att framföras.
Utställning planeras att äga rum maj – oktober.

https://waldemarsudde.se/utstallningar/hugo-alfven-konst-och-musik/

Och i såväl SVT som Sveriges Radio kommer det att göras program om Alfvén och hans musik kommer att spelas.

Senare kommer det anordnas fler konserter med Hugos musik. Information om dessa kommer att publiceras här på Hug Alfvénsällskapets hemsida.