Alfvénmacka

Alfvénmacka. Foto: Anton Svedberg.

Komponerad av professor Inga-Britt Gustafsson och källarmästare Örjan Klein.

Bakgrunden

På initiativ av Hugo Alfvénsällskapet har denna symfoni i fem satser komponerats med Hugo Alfvéns liv och verksamhet i tankarna. Danmark, här representerat av hans fru Maria, tidigare gift med Skagenmålaren Sören Kröyer, har inspirerat till rågbrödsringen som grund. Den svenska skärgården och havet har fått nedslag i många andra ingredienser.

Från gubbröran, som utgör början och representerar manssamhället till det kvinnliga i form av en frukt, physalis som avslutning äter man medsols parmaskinka, laxros, kräftstjärtar och ost. Hugo Alfvéns vana att leva över sina tillgångar har resulterat i lyxiga ingredienser.

Uppdraget var ett kreera en ”matig” smörgås att förtäras med nubbe och öl. Receptet skulle ta hänsyn till att ”vem som helst” skulle kunna lyckas med det. Resultatet har blivit en ganska näringsriktig delikatess.
Den skall inte vara förbehållen Hugo Alfvénsällskapet, där den kommer att bli ett stående inslag vid medlemsmötena, utan den skall kunna stå på vilken meny som helt under namnet ”Alfvénmacka”.

Om kreatörerna

Örjan Klein är matkreatör, kökschef och konsult.

Inga-Britt Gustafsson är Adj. professor i måltidsforskning vid restauranghögskolan iGrythyttan och är aktiv forskare inom matområdet. Båda arbetar med utbildning på olika nivåer och områden inom matområdet. De har tillsammans givit ut två kokböcker: Akademiens kloka festmenyer och Den medvetna kokkonsten.

Recept
Ingredienser: Till 1 macka

Grovt rågbröd rund kaka med hål
t.ex. Fazers hålkaka/ena delen 60 g
Färskost med örter 20 g
eller ett lättare matfett 10 g1:a delen: Gubbröra:
½ löskokt ägg finfördelas 30 g
Ansjovisfilé finhackad 20 g
Finhackad gul lök 10 g
Finhackad gräslök 5 g2:a delen: Laxros med forellrom
Rökt lax 30 g
Forellrom 15 g3:e delen med kräftstjärtar
Kräftstjärtar i lag, norska som fästes med litet av örtfärskosten 30 g4:e delen Parmaskinka med syrad rödkål
Parmaskinka 10 g
Syrad rödkål 20 g5:e delen
Cambozolaost med päron , physalis och en valnöt
Päronskiva 15 g
Physalis ett bär 5 g
1 valnöt 5 g

Till garnering:
Sallad efter tycke och smak t.ex. Friséesallad
o/e vattenkrasse

Mackan kan göras med betydligt enklare ingredienser:
Räkor i stället för kräftsjärtar
Bayonneskinka istället för Parmaskinka
Enklare ost

Näringsinnehåll i 1 macka + 1 folköl:
625 kcal ( 2610 kJ)
23 g fett ( 33 % av energiintaget= E%)
35 g protein ( 23 E%)
52 g kolhydrater (34E% )
8 g kostfiber
7 g mättat fett (10E%)
27 mg askorbinsyra
Rekomendation/dag
fett 30 E%
protein 10-15 E%
kolhydrater  >50 E%
kostfibrer  30 g/dag
mättat fett   askorbinsyra  60 mg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>