De medverkande Leksands kulturdagar 2025

Adam Munthe

Adam Munthe är sonson till Axel och Hilda Munthe. Han sitter i styrelsen för Stiftelsen Hildasholm och är även mycket engagerad i Hellens Manor, det tredje av Munthes hem med San Michele på Capri. Adam är författare, amatörmusiker och driver Garden and Music festivals i England. Han är mecenat för det berömda Ledbury Poetry Festival.

Anna Ihlis

Foto: Jons Jonna 

Anna Ihlis har under den senaste åren förknippats varmt med poeten Erik Axel Karlfeldt efter att hon tonsatt hans dikter i det hyllade albumet “Avskedet 1864 - 2018”. Med en närvaro och ett berättande som är få förunnat når Annas röst djupt i lyssnaren, något som löper som en röd tråd genom alla de sex albumen hon släppt genom sin långa musikaliska karriär. Det sista albumet som släpptes, “Det ömmaste ord” är inspelat tillsammans med Dalasinfoniettan och innehåller några av hennes Karlfeldt-tolkningar i kritikerrosade arr för symfoniorkester. Sedan 2018 har Anna Ihlis spelat och sjungit sina tonsättningar i flera olika konstellationer och på vitt skilda platser.

Bengt Jangfeldt

Bengt Jangfeldt är forskare och författare, två gånger vinnare av Augustpriset. Författare till flera böcker om Axel Munthe, däribland ”En osalig ande”, för vilken han tilldelades Svenska Akademiens biografipris.

Capella Alfvéniensis

Bildades 2022 och är en samling professionella stråkmusiker som är bosatta i eller i närheten av Leksand. Alla har lång erfarenhet från symfoniorkestrar runt om i Sverige. Några har lämnat yrket som orkestermusiker bakom sig, men fortsätter ändå. Det som driver oss är att vi tycker att det är roligt att spela och att göra det till professionella musiker, under ledning av Pär Ohlsson, violinist och Leksands kulturchef.

Carolina Bengtsdotter Ljung

Siljansnäsbördiga mezzosopranen Carolina Bengtsdotter Ljung är verksam som sångerska och sångpedagog på Kulturskolan i Falun. Hon sjunger regelbundet med orkestrarna i regionen och är en ofta anlitad solist i Dalarnas kyrkor. Carolina medverkar återkommande vid operauppsättningar och konserter i Vattnäs Konsertlada. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm och var under flera år anställd som solist vid operan i Mannheim, Tyskland. Carolina har mottagit flera stora stipendier från till exempel Kungliga Musikaliska Akademien, Drottningholmteaterns Vänner och Musik vid Siljan. Hon har också belönats med såväl Jussi Björling-stipendiet som svenska Richard Wagner-sällskapets Bayreuthstipendium.

Christin Edström

Christin Edström har arbetat i tio år, först som guide sedan som intendent, på Munthes Hildasholm, 2007–2016. Efter det har hon fortsatt att intressera sig för besöksmålet, och då främst för Hilda Munthe.  2018 skrev hon boken ”Doktorinnan Munthe på Stengården”, som sedan kommit ut i en kompletterad utgåva 2024. Hon har även skrivit jubileumsboken ”Munthes Hildasholm - 25 år som besöksmål”.  Christin sitter i styrelsen för den nystartade vänföreningen ”Hildas Vänner” och även i ”San Micheles Vänner”.

Christina Mattsson

Folklorist, visforskare och författare. Hon har varit styresman för Stiftelsen Nordiska museet och rikskanalchef för P2 Sveriges radio. Hon har publicerat artiklar och böcker i folkloristiska ämnen (såväl vetenskapliga som populärvetenskapliga). Som programledare i radio och TV har hon producerat och medverkat i tusentals program bland annat det populära programmet Folkminnen tillsammans med Bengt af Klintberg. År 2000 kom biografin Lille Bror Söderlundh. Tonsättare och viskompositör (Atlantis)

Christina Munck Eriksson

Christina är verksam som företagare inom konst och kultur. Guidar på Hildasholm och är ledamot i styrelsen för Stiftelsen Walléngården i Leksand.

David Lundblad

David Lundblads passion för samtida musik har resulterat i många spännande tonsättarsamarbeten och flertalet uruppföranden av såväl kör som orkestermusik varje år. Samarbeten som kan höras bland annat på skivan Ales Stenar med Ursus kammarkör. I stark kontrast till det samtida står hans brinnande intresse för Hugo Alfvéns musik och svensk körlyrik. Hans känsla för interpretation är ständigt närvarande med en subtil, uttrycksfull och naturlig frasering. David Lundblad är sedan 2011 kormästare för Dalasinfoniettans kör och sedan 2015 är han husdirigent för Dalasinfoniettan. Han är även dirigent och konstnärlig ledare för Falu kammarkör. Han samarbetar regelbundet med artister som Dame Evelyn Glennie, Hugo Ticciati, Tuuli Lindeberg, Bengan Janson, Jill Jarman m. fl.I november 2019 disputerade David Lundblad vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademin i Helsingfors med sin avhandling: Svensk körklang. Historiska, fonetiska och pedagogiska aspekter. Han har även komponerat flertalet verk för orkester och kör samt en kammaropera. David Lundblad är länsmusikchef i Dalarna.

Fredrik Winberg

Undervisar i dirigering, ensembleledning och körmetodik vid Musikhögskolan i Örebro. Har varit dirigent och konstnärlig ledare för Västerås kammarkör mellan 2006 och 2022 samt musiklärare vid Adolf Fredriks musikklasser sedan 2002, där han sedan 2017 leder Adolf Fredriks Flickkör. Sedan hösten 2024 arbetar han som kyrkomusiker i Svenska kyrkan Djura församling. Körledare, Körworkshop Sjunga Alfvén, Karlfeldt och Lindberg.

Gunbritt Berggren

När familjen Karlfeldt 1992 efter 70 år lämnade Sånggården (Sångs), som familjen lät kalla den, övertogs den av Gunbritt och Bo Berggren. De var båda sedan många år engagerade i Karlfeldtsamfundet såväl som Musik vid Siljan festivalen, då med sommarboende i Rättvik.  Ett Karlfeldtprogram på Karlfeldtgården under Musik vid Siljanveckan var en tradition sedan dess början 1969, ofta som en avslutande konsert. Det var tillfällen Gunbritt och Bo inte ville vara utan. Till konserten sommaren 1992 hälsades besökarna välkomna av nya värdparet. För många av oss var det återseenden, nu under veckan, för många sedan 20 år tillbaka. Gunbritt lämnade sjukvården för kulturvården med helhjärtat stöd av maken Bo. När Karlfeldtgården annonserar våren -93 Öppet för besök maj till september har Berggrens sitt vinterboende i Stockholm. Det gav Gunbritt möjlighet att studera vad som då fanns av Karlfeldtiana på KB:s handskriftsavdelning. På 60-talet hade hustru Gerda lämnat till KB dagböcker, brev dikter med mera som fanns bevarade på Sångs. 1981 blev samlingen tillgänglig. Gunbritt kunde inte nog uppskatta att under vinterhalvåret ha gångavstånd till KB där hon kunde sitta hela dagar hur mycket hon ville och öka sina kunskaper om Karlfeldts liv och verk.  Det var det bästa hon kunde göra för kulturverksamheten på Sångs som fortfarande är hennes ansvar efter drygt 30 år.

Gunnar Kaj


Blomsterkreatör, illustratör, föredragshållare med ursprung i Dalarna. Utställningar med blomstertema på slott och museer, till exempel på Hildasholm. Om systrarna Jobs på Thielska galleriet och Vandalorum. ”Kurbitssamtal”, skulptur i Leksands kulturhus.

Gässbikôllor

Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf är systrar och har spelat fiol sen barnsben tillsammans med vännen Jenny Bergman Högberg. De kommer alla från Gärdsjö utanför Rättvik. Namnet Gässbikôllor betyder Gärdsjöflickorna på rättviksmål. De tillbringade många av tonårens helger spelandes hemma hos legendariska Päkkos Gustaf i Bingsjö och för nu arvet vidare efter storspelmannen. Därför blir det gärna låtar från Bingsjö när de spelar tillsammans, men också en och annan rättvikslåt. Gässbiköllors samspel och stämspel är oerhört drivet, välklingande och dansant, vilket hörs i varje ton.

Ingemar Blomqvist

Ingemar Blomqvist är Hildasholms trädgårdsmästare sedan år 1999. Han bor i Rönnäs, en by utanför Leksand.

Ingemar Ihlis

Multimusikern uppvuxen i Söder Rälta med musiken runt omkring sig sedan barnsben. Flyttade till Gagnef 1979 och har sedan dess berikat inte bara Gagnefs kommun med sitt musikantskap. Under sitt långa liv med musiken har han figurerat i Café Faluns TV orkester och som kapellmästare i Rune Lindströms Himlaspel och medverkat i Hotell Klockargårdens många krogshower samt erhållit Gagnefs kommuns kulturpris. Hans speciella näverlursspel har ljudit för kungligheter och på otaliga Clas Ohlsons invigningar i Sverige, Norge och England. Många har också mött Ingemar på musikskolan i Gagnef. Ingemar är en bygdens man som fyller i där det behövs med sång och musik.

Jonas Karlsson

Foto: Sara Mac Key

Jonas Karlsson är född 1971 och bosatt i Stockholm. Han är verksam som skådespelare, dramatiker och författare. Han har medverkat i en rad långfilmer – Livet är en schlager, Hans och hennes, Detaljer, Miffo, Offside och Cockpit för att nämna några – och spelat både Gustav III och August Strindberg i tv-serier. Han har även ingått i en rad teateruppsättningar, har bland annat gjort Hamlet inför dansk publik, och tillhör Dramatens fasta ensemble. Hans pjäser Nattpromenad och Mellanrum har båda satts upp på Stockholms Stadsteater.

Jonas Karlsson debuterade 2007 med novellsamlingen Det andra målet. Hans andra novellsamling Den perfekte vännen kom 2009 och den tredje, Spelreglerna, 2011. Hans böcker finns översatta till flera språk och novellen Rummet är såld till och utkommer i elva länder, däribland Storbritannien, USA, Ryssland och Kina. Vintern 2013 kom berättelsen God jul. Kortromanen Jag är en tjuv utkom 2015, boken Regnmannen, 2019 och hans senaste novellsamling Nya människor i fel ordning kom ut 2021.

Kerstin Sonnbäck

Född i Avesta. Distriktsordförande i Sveriges Körförbund. Musiker, sångpedagog. En av grundarna av Svenska Artist- och Musikerskolan, senare Kulturama. Lärare vid bland annat Kungliga Musikhögskolan. Turnerat i Folkparkerna som körsångerska med Jerry Williams

Kicki Kobdock Haak

Kicki Kobdock Haak har varit intendent på Hildasholm sedan 2020. Hon bor i Rättvik, vid Boda kyrka och har ett intresse för allt som gör Hildasholm fantastiskt, trädgård, konst, kafé och musik. Genom sin tidigare ledarskapsutbildning- och erfarenhet leder hon besöksmålet framåt i tiden.

Larz-Kristerz

En nobelpristagares eftermäle blev åter en nyhet värd att sprida, Skulle Larz-Kristerz lyckas med konststycket att till Karlfeldts rim ut på dansgolvet skrida, Och i byarna kring Siljan väcktes ett hopp om nya kulturella sensationer, Från Leksand till Särna, till Söderbärketrakten i samklang med nya och gamla traditioner, Larz-Kristerz och Karlfeldt hand i hand i musikalisk och språklig briljans, Naturromantisk lyrik av ädlaste sort som lockar till både eftertanke och dans. Vem kunde ana att Erik Axel var en sån baddare på att få det att gunga. Och att Larz-Kristerz skulle få hans poesi att låta som den var skriven för publiken att sjunga.

Lina Allgulin

Lina Allgulin arbetar som guide på Alfvéngården i Tibble. Hon har en bakgrund inom musik/teater och ett stort intresse för kulturhistoria, särskilt ur kvinnors perspektiv.

Hon har tidigare arbetat som guide på Hildasholm samt Jamtli i Östersund.

Mika Larsson

Fotograf: Jon Karlfeldt

Mika är i grunden journalist och har i första hand arbetat för skrivna media, men även för Sveriges Radio och SVT, vilket tilldelade henne Stora Journalistpriset för rapporteringen från Polen. Efter ett längre mellanspel i förlagsbranschen engagerades hon i det snabbt framväxande samarbetet i det nya fria Centraleuropa, bland annat som kulturråd i två omgångar vid Sveriges ambassad i Warsawa. Mika är dotterdotter till Erik Axel Karlfeldt.

Mikael Boström Eric

Församlingsmusiker Svenska kyrkan Leksands pastorat. Organist. Piano, konserten Lille Bror Söderlundh, Alfvén, Karlfeldt.

Peter Rousu

Examen Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i mitten av 90-talet, i jazz, elbas och pedagogik. Spelat och undervisat i alla upptänkliga sammanhang. Mestadels som basist men också som gitarrist. Som bandledare och musiker har Peter verkat i flera konstellationer. Som kompositör har Peter komponerat och arrangerat mer än 100 musikstycken, från jazz och folkmusik till klassiskt och sakral musik.

Siljanskören

Hugo Alfvén besökte Leksand 1902, men kom på allvar att fästa sig vid bygden 1904. Han deltog då i ett välbesökt så kallat ungdomsmöte och fick i det sammanhanget tillfälle att leda Leksands kyrko- och hembygdskör i tre egna kompositioner. Detta blev inte bara upprinnelsen till hans livslånga band till Leksand, utan också till Siljanskören, den numerärt stora kör som blev ett med honom och som han skrev många kompositioner till. Siljanskören kom att bestå av sångare från alla socknarna runt Siljan och gjorde många konserter, både ”utomlandskaps”* som hemma i Dalarna. Som mest var kören 150 personer. ”Dock må här antecknas att han dirigerade en konsert med Siljanskören i Göteborg så sent som i juni 1957.”* Bara några år innan Alfvén dog. Texten är hämtad från Gunnar Ternhags skrift Några ord om Hugo Alfvén samt *Leksands Kyrko- och Hembygdskör - Sjuttiofem år. Hugo Alfvéns Dalakör som återuppstår med korister från körer runt Siljan under Leksands kulturdagar 2025. Dirigent David Lundblad.

Sofia Sandén

En mångbottnad sångerska och folkmusiker från Leksand. Har rönt framgångar i både Sverige och utomlands som solist och med folkmusikgrupper som Ranarim och duon Sångsystrar tillsammans med folksångerskan Ulrika Bodén. 2019 mottog Sofia Region Dalarnas kulturpris. ”Sångerska som med lekfullhet och glödande scennärvaro får oss att lyssna och beröras. Likt ett skogsrå med stadiga kängor ger hon röst och styrka åt den folkliga musikgenren och väjer inte för otrampade stigar”. Sofia är anställd som lärare i folksång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Staffan Liljas

Staffan Liljas är en svensk bas med djupa rötter i Leksand som sjunger opera och konserter. Han har nyligen arbetat på Opera på Skäret, Kungliga Operan, Wermland Opera och Malmö Opera. Han är även verksam internationellt och gjorde Polyphemus i Händels Acis & Galatea på barockoperan i Versailles i januari tillsammans med Cappella Mediterreana under ledning av Leonardo García Alarcón. Sommaren 2024 var han Gremin i en uppsättning av Tjajkovskijs Eugene Onegin i Holland. Hösten 2024 spelade han in nyskrivna orkester-Lieder av tonsättaren Oliver Gruhn med Hamburgsymfonikerna under ledning av Sebastian Lang-Lessing. Staffan är också mycket verksam med konserter i svenska kyrkor och konserthus. Våren 2023 gjorde han ett soloprogram med Bachs tre kantater för bas på Musikaliska i Stockholm som direktsändes i P2 och i Europa genom EBU och våren 2024 sjöng han Haydn i en solokonsert med Dalasinfoniettan.

Stefan Wesslegård

Som sekreterare i Alfvénsällskapet arbetar Stefan aktivt för att främja Alfvéns konstnärliga arv och stödja verksamheten på Alfvéngården i Leksand. Hans relation till Alfvéns musik började redan som liten gossopran i Uppsala Domkyrkas Gosskör, och sången har sedan dess följt honom genom hela livet.

I 35 år hade han tillfälle att turnera världen över med Orphei Drängar, den kör som Alfvén en gång ledde. Vid sidan av detta har han vunnit kör-SM med Scatcats och fortsätter att uppträda med showkvartetten Roffes Boys. Genom åren har han delat scen med allt från Povel Ramel och Henrik Dorsin till Esa-Pekka Salonen – och Electric Banana Band. Han medverkar även som körsångare på den brittiske artisten Peter Gabriels senaste skiva.

Vid sidan av sitt musikaliska engagemang har Stefan en lång bakgrund inom IT, ett område där struktur och precision är avgörande – precis som i körsång. Hans koppling till Dalarna sträcker sig bortom Alfvéns musik, då han redan som ung blev trogen supporter till Leksands IF. Nu får han möjlighet att förena sina intressen i Alfvénsällskapet, där han arbetar för att sprida Alfvéns musik och arv till nya generationer.