Alfvénmacka
På initiativ av Hugo Alfvénsällskapet har Alfvénmackan komponerats av professor Inga-Britt Gustafsson och källarmästare Örjan Klein som en symfoni i fem satser med Hugo Alfvéns liv och verksamhet i tankarna.
Den skall inte vara förbehållen Alfvénsällskapet, där den kommer att bli ett stående inslag vid medlemsmötena, utan skall kunna stå på vilken meny som helt under namnet ”Alfvénmacka”.
På initiativ av Hugo Alfvénsällskapet har denna symfoni i fem satser komponerats med Hugo Alfvéns liv och verksamhet i tankarna. Danmark, här representerat av hans fru Maria, tidigare gift med Skagenmålaren Sören Kröyer, har inspirerat till rågbrödsringen som grund. Den svenska skärgården och havet har fått nedslag i många andra ingredienser.
Från gubbröran, som utgör början och representerar manssamhället till det kvinnliga i form av en frukt, physalis som avslutning äter man medsols parmaskinka, laxros, kräftstjärtar och ost. Hugo Alfvéns vana att leva över sina tillgångar har resulterat i lyxiga ingredienser.
Uppdraget var ett kreera en ”matig” smörgås att förtäras med nubbe och öl. Receptet skulle ta hänsyn till att ”vem som helst” skulle kunna lyckas med det. Resultatet har blivit en ganska näringsriktig delikatess.
Recept
Ingredienser: Till 1 macka
Grovt rågbröd rund kaka med hål t.ex. Fazers hålkaka/ena delen 60 g
Färskost med örter 20 g eller ett lättare matfett 10 g
1:a delen - Gubbröra:
½ löskokt ägg finfördelas 30 g
Ansjovisfilé finhackad 20 g
Finhackad gul lök 10 g
Finhackad gräslök 5 g
2:a delen - Laxros med forellrom
Rökt lax 30 g
Forellrom 15 g
3:e delen - Kräftstjärtar
Kräftstjärtar i lag, norska som fästes med litet av örtfärskosten 30 g
4:e delen - Parmaskinka med syrad rödkål
Parmaskinka 10 g
Syrad rödkål 20 g5:e delen
Cambozolaost med päron , physalis och en valnöt
Päronskiva 15 g
Physalis ett bär 5 g
1 valnöt 5 g
Till garnering:
Sallad efter tycke och smak t.ex. Friséesallad och/eller vattenkrasse
Mackan kan göras med betydligt enklare ingredienser:
Räkor i stället för kräftstjärtar
Bayonneskinka istället för Parmaskinka
Enklare ost
Näringsinnehåll i 1 macka + 1 folköl:
625 kcal ( 2610 kJ)
23 g fett ( 33 % av energiintaget= E%)
35 g protein ( 23 E%)
52 g kolhydrater (34E% )
8 g kostfiber
7 g mättat fett (10E%)
27 mg askorbinsyra
Uti vår hage
Hugo Alfvén uppskattade livets goda stunder vilket har lett fram till ett samarbete mellan Alfvéngården, vänföreningen Alfvéngårdens Vänner och Hedemorabryggeriet Oppigårds som tagit fram en jubileumssnaps vilket är bryggeriets första spritdryck. Den välsmakande Jubileumssnapsen är baserad på örterna i visan "Uti vår hage".
Drycken ingår i Systembolagets sortiment för Lokalt & Småskaligt och serveras kyld som snaps. Lokalt producerade drycker säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten, vilket i detta fall innebär att du kan beställa hem den till din butik eller ditt ombud utan extra kostnad via systembolaget i Leksand.
Alfvéns lager
Hugo Alfvén uppskattade livets goda stunder vilket har lett fram till ett samarbete mellan Alfvéngården, vänföreningen Alfvéngårdens Vänner och Hedemorabryggeriet Oppigårds som inför Hugos 150-årsjubileum tog fram ett jubileumsöl.
Alfvéns lager blev omåttligt populär vid lanseringen 2022 och sålde snabbt slut. Alfvénsällskapet och Oppigårds arbetar för att åter kunna lansera detta ljusa öl av Dortmundertyp som passar så väl med exempelvis en Alfvénmacka!