”Herrens bön” i S:t Lukas kyrka, Kallhäll, 8. oktober 2023

Att få uppleva en konsert är alltid något särskilt, men ibland blir det till en ännu mer minnesvärd händelse. Ett sådant tillfälle var Tacksägelsedagens konsert den 8 oktober, då besökarna i S:t Lukas kyrka i Kallhäll gavs tillfälle att lyssna till Hugo Alfvéns storartade verk "Herrens bön". Det är inte ofta det bjuds ett tillfälle att höra detta verk; sedan dess skapande mellan 1899 och 1901 har det bara framförts ett fåtal gånger. Kyrkan inkluderade "Herrens bön" i förra årets program också, som en del av firandet av Alfvéns 150-årsjubileum.

"Herrens bön" är inte ett stycke som man ska ta lätt på – det är skapat för en stor kör, fyra solister och en full symfoniorkester. Här visar kyrkomusikern Anders Emilson sin skicklighet genom att anpassa detta komplexa verk för de resurser som finns tillgängliga. Den version som framfördes nu var mer av en kammarmusikalisk natur, med en ensemble på bara åtta musiker. Men även i denna reducerade form, var det inget som gick förlorat i verkets kraft och skönhet. Speciellt i det mäktiga finalstycket, där kören förstärktes av solisterna som bildade en extra kör, blev effekten exceptionell.

Alfvén var inte mer än runt 30 år gammal när han skapade detta verk, och det var hans ambition att visa upp sina imponerande färdigheter inom komposition och kontrapunkt. Verket är känt för att vara utmanande och svårsjunget, och upplevelsen av att höra det framföras var inget mindre än storslagen. I den nästan extatiska finalen skrev recensenten i den lokala församlingstidningen "Tusen möjligheter" att "det kändes det som om själva kyrkobyggnaden var på väg att lyfta" – en verkligt imponerande prestation av alla inblandade.

Konsertkvällen bjöd även på flera anmärkningsvärda framföranden, inklusive Francis Poulencs konsert för orgel, stråkar och pukor samt Aaron Coplands konsert för klarinett, stråkar, harpa och piano, ursprungligen komponerad för den amerikanske jazzmusikern Benny Goodman. Med Emilson som orgel- och klarinettsolist, blev dessa stycken levande på ett sätt som bara livemusik med skickliga musiker kan åstadkomma. I sorlet efter konserten hördes många positiva kommentarer om att denna musikaliska tillställning utan tvekan var en unik och oförglömlig erfarenhet.

S:t Lukaskören
Orkester
Kathrin Lorenzen, sopran
Maria Nordstedt, alt
Arvid Emilsson, tenor
Filip Hamber, baryton
Anders Emilsson, dirigent

Scroll to top